Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2017 07:21 - ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ЦАПАНЕТО
Автор: korabcheskrila Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 707 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В нашето общество все още е трудно разбираема необходимостта на децата да се цапат. Това изглежда като поредното мъчение, което майката трябва да изтърпи. Един стадий, който по необходимост трябва да бъде преминат. Всъщност, цапайки се, детето опознава света, експериментира с поведението си, задава въпроси и търси отговори.

Ето малко по- подробна и „по-научна” информация за ползите от този тип игра.

Физическо развитие

Чрез използването на подходящи материали, играчки и инструменти, детето развива и упражнява своята фина моторика и координацията очи- ръка. Дейности като пресипване, преливане, правене на купчини, използване на лъжица, развиват координацията око- ръка. Използването на ножици, щипки, рисуване с пяна за бръснене, напр., ще спомагат за развитието на фината моторика. Участието на децата в практически дейности с разнообразни материали обогатява тяхното усещане за различните материи- меко, топло, грапаво, твърдо и т.н. и ако заниманията се провеждат в група, децата започват да придобиват разбиране и усещане за разположението на тялото им пространството и спрямо другите.

Общуване и речево развитие

Докато се цапат  децата получават редица възможности да говорят и слушат. Те трябва да използват думи и жестове, за да покажат какво искат, да обяснят какво правят, да предупредят за свое намерение и т.н.  Когато заниманията са водени от специалист, той ще задава отворени въпроси, за да стимулира мисленето. Ще подбира подходящи дейности, в които да участват букви,имена и кратки фрази, като по този начин ще се стимулира разбирането за символното значение на езика.

Личностно, емоционално и социално развитие

Игрите, в които децата се цапат залагат на вроденото детско любопитство. Те насърчават децата да експериментират и да изпробват нови неща. Няма правилен и погрешен начин в този игри. Това спомага за развитието на увереност и самочувствие. Чрез този тип игра децата могат да развиват своята концентрация и уменията за решаване на проблеми и плануване. Работата в група насърчава себеуважението и уважението към другите. Изброеното по- горе създава условия за възникване на приятелства. Освен това този тип игра може да послужи като отдушник за различни чувства, мисли и преживявания.

Интелектуално развитие

Експериментирането, използването на различни материали, творческия процес водят до едно по- добро разбиране за света. Децата могат да се научат да групират и класифицират, да подреждат логически,  да откриват и различават причина и последствия. Чрез наблюдения, предсказване, опитване на различни решения, съблюдаване на резултатите и оценка на информацията, децата придобиват по- добро разбиране за дейностите, в които участват, а това разширява тяхната база за сравнение и подобрява възможностите им да избират сами най- доброто решение.

Развиване на математическите умения

Играта, в която се цапат, предоставя множество възможности за броене, изчисляване и мерене. Децата ще сортират обекти,ще  пълнят различни форми и чашки, ще създават свои модели. Числата могат да бъдат включени в много от активностите, което спомага за разбирането на тяхното символично значение.

Развитие на креативността

На децата им се предоставят безкрайни възможности с разнообразни материали, чрез които да развиват своето въображение и креативност.  Чрез  богатството от сетивни възприятия по време на такива занимания, децата могат директно да отговорят на това, което виждат, чуват, чувстват, докосват и подушват. Те могат да изкажат своите чувства и мисли чрез двуизмерни и триизмерни цветове, материи и форми.

Допълнителни ползи

Играта, която позволява цапането и екпериментирането е подходяща за всички деца. В групови занимания могат да участват деца на различна възраст, деца, които все още не говорят, деца, които имат проблеми в развититето, деца, които не знаят основния език. Това е така, защото този тип занимания нямат правила, не разчитат само на езика и речта и по време на провеждането им не се дава оценка за очакван резултат. Така и деца със специални образователни потребности могат със свое темпо и по свой начин да създадат творчески продукт, да контактуват с други деца и да се възползват от многото възможности за изразяване.

Освен това, този тип занимания и игра са много забавни и разтоварващи. А в обстановка, която е специално създадена за подобен вид експериментиране, родителите си спестяват и чистенето.

Насърчаването на участие на децата в подобен род групови занимания обогатява и разнообразява ежедневието и дава идеи за нови занимания и в домашна обстановка.

 Автор: Яна Мандажиева, психолог




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: korabcheskrila
Категория: Бизнес
Прочетен: 47340
Постинги: 21
Коментари: 0
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930